Calea lungă a Bitcoin către confidențialitate

Anonymania.com

Bitcoin este un ban teribil pentru criminali. Pseudonimitatea slabă a activului face relativ ușoară identificarea adresei și a tranzacțiilor cuiva. Dar nu doar infractorii ar trebui să aibă nevoie de confidențialitate. Confidențialitatea este importantă dincolo de implicațiile sale directe.

Fungibilitatea este una dintre proprietățile cheie ale banilor sănătoși. Aceasta se referă la proprietatea prin care toate monedele apar identice într-o economie și, prin urmare, sunt interschimbabile. Fără fungibilitate, este posibil să urmăriți monedele înapoi la proprietarii lor anteriori. Dacă se întâmplă să aveți un bitcoin care anterior a fost deținut de un criminal, atunci o bursă poate refuza să accepte depozitul dvs., ceea ce face în esență o valoare mai mică decât netezit monede, cum ar fi monede bitcoins proaspăt bătute.

Anonymania.com, un blog VPN, spune că lipsa de confidențialitate și fungibilitate a bitcoinului a fost mult timp o sursă de frustrare pentru utilizatorii și dezvoltatorii care nu știu să folosească VPN pentru tranzacțiile cu criptomonede. Datorită dimensiunii ecosistemului Bitcoin și a trecerii lente a Propunerilor de îmbunătățire a Bitcoin (BIP), suntem încă departe de a obține ceva care seamănă cu intimitatea deplină. Cu toate acestea, în schimb, Bitcoin face mai multe pași mici simultan în această direcție la diferite niveluri. Să aruncăm o privire la unele dintre aceste îmbunătățiri.

intimitate

Companiile de analiză a datelor pot spune multe despre activitatea Bitcoin.

Nivel Blockchain

Cea mai importantă și mai greu de implementat formă de confidențialitate este la nivel de protocol. Și mai problematice sunt acele modificări ale protocolului care ascund date, cum ar fi sumele tranzacțiilor și adresele de pe blockchain-ul real. De obicei, criptografia necesară necesită un compromis în scalabilitate datorită încărcării mari de date a mecanismelor.

Tranzacții confidențiale

Tranzacțiile confidențiale (CT) ascund complet sumele din tranzacții, lăsând vizibile doar adresele expeditorului și destinatarului. Principala problemă cu CT este însă dimensiunea lor imensă. Dacă ar fi implementate chiar acum și utilizate pe scară largă, acestea ar reduce semnificativ randamentul Bitcoin. Din fericire, o descoperire recentă, Bulletproofs, permite ca CT să fie mult mai compacte și, prin urmare, mai fezabile. Dacă reducerea este adecvată, totuși, este o altă întrebare, deoarece randamentul ar cădea într-o oarecare măsură.

Deocamdată, CT-urile sunt utilizate numai pe lanțurile laterale. Sidechain-ul lichid de la Blockstream folosește CT-uri pentru a ascunde sumele tranzacțiilor și tipul de activ care este schimbat. Lichidul se atașează la Bitcoin printr-un știft bidirecțional. Cu toate acestea, în prezent este disponibil doar pentru schimburi și instituții, nu pentru utilizatorii obișnuiți.

MimbleWimble

MimbleWimble este o propunere fascinantă care este deja adoptată de două noi proiecte – Grin și Beam. De asemenea, este luat în considerare de Litecoin.

MimbleWimble este o reproiectare completă a structurii blockchain Bitcoin. Protocolul este capabil să obțină confidențialitate totală blockchain ascunzând sumele tranzacțiilor, precum și expeditorul și destinatarii. Important, face toate acestea într-o manieră scalabilă. MimbleWimble oferă un blockchain care poate gestiona un flux similar cu capacitatea actuală a Bitcoin, în timp ce ascunde complet datele.

mimblewimble

MimbleWimble este revoluționar în a putea obține confidențialitate scalabilă blockchain.

Din păcate, din cauza diferențelor de design radicale, dezvoltatorii nu pot adăuga pur și simplu MimbleWimble la blockchain-ul actual Bitcoin. Fie renunță la designul actual al Bitcoin, inclusiv funcționalitatea sa de scriptare, fie folosesc o metodă auxiliară, cum ar fi blocurile de extensii, pentru a beneficia de avantajele MimbleWimble. Alternativ, similar cu CT-urile, MimbleWimble ar putea fi construit ca un lanț lateral care este apoi legat de blockchain-ul original Bitcoin. Acest lucru ar permite utilizatorilor să tranzacționeze cu o confidențialitate totală și apoi să se întoarcă la Bitcoin atunci când vor.

Nivel rețea

Indiferent de cât de multă confidențialitate există la nivel de blockchain, fără alte măsuri de precauție, nodurile sunt încă vulnerabile la identificare. Persoanele interesate și părțile ostile pot identifica destul de ușor adresele IP, geolocațiile și alte metadate dacă ar dori.

Păpădie

Păpădie este o abordare nouă pentru atingerea confidențialității rețelei. În prezent, tranzacțiile se propagă prin rețeaua Bitcoin de către inundare. Aceasta înseamnă că nodurile comunică tranzacțiile aleatoriu cu orice alt nod cu care are o conexiune. Ca atare, alte părți pot obține date utile și identificabile despre ele prin triangulare.

păpădie

Protocolul Dandelion va aduce confidențialitate la nivel înalt la toate nodurile Bitcoin.

Cu toate acestea, în Păpădie, un nod își trimite datele către un alt nod pe care l-a ales aleatoriu. Acest nod face apoi același lucru. Procesul are loc de mai multe ori până când, după un timp, un nod trimite informațiile către întreaga rețea simultan. Această metodă alternativă de propagare face imposibilă pentru spectatori să descifreze informații valoroase despre nodul original.

De la lansarea sa în 2017, Păpădia a avut câteva actualizări și ar trebui să facă parte dintr-o viitoare versiune Bitcoin Core, posibil la un moment dat anul acesta.

Al doilea strat de protocoale

În timp ce confidențialitatea la nivel de blockchain lasă încă mult dorința pentru Bitcoin, utilizatorii vor beneficia de o fungibilitate și confidențialitate mult mai puternice pe protocoalele din stratul doi, cum ar fi Rețeaua Lightning.

Rețeaua fulgerului

Lightning folosește Sphinx, un sistem de rutare a cepei, care împiedică nodurile să cunoască atât expeditorul, cât și receptorul plăților. Pe măsură ce plățile se rutează prin canalele de plată, nodurile le pot vedea. Cu toate acestea, nu au nicio metodă de determinare a sursei sau a punctului final al canalului. Un nod poate vedea nodul un salt în față și un salt în spatele lor în canal și nu știu cât este canalul.

Mai mult, niciun spectator nu poate lega pachetele care curg prin același canal. Avantajul Sphinx față de alte sisteme de rutare a cepei, cum ar fi Tor, este că exclude orice nevoie de noduri de ieșire care pot fi utilizate de către entitățile de supraveghere pentru a colecta date.

confidențialitatea rețelei fulger

Datele sunt criptate între toate nodurile din rețeaua Lightning.

În acest scop, utilizatorii Bitcoin conștienți de confidențialitate ar fi mult mai bine să utilizeze Lightning pentru plăți decât tranzacțiile în lanț.

Ofuscare între straturi

Dezvoltatorii Bitcoin Core și comunitatea de cercetare Bitcoin au lucrat la mai multe propuneri pentru a estompa liniile dintre diferitele tipuri de tranzacții și contracte inteligente. Astfel de îmbunătățiri vor face, de asemenea, imposibilă identificarea tranzacțiilor în afara lanțului.

Scheme de semnături

În prezent, Bitcoin folosește un sistem de semnături ECDSA pentru crearea semnăturilor digitale. O problemă, printre altele, este că ECDSA impune fiecărui utilizator dintr-o tranzacție cu mai multe semnături să își dezvăluie cheia publică. Semnăturile Schnorr sunt o schemă alternativă care permite agregarea semnăturilor și, prin urmare, elimină necesitatea participanților individuali de a-și expune cheile publice respective. Prin urmare, orice aranjament cu mai multe semnături ar proteja identitatea participanților individuali.

CATARG

MAST (Merkelized Abstract Syntax Trees) este o modalitate de a reintroduce contracte inteligente mai extinse în Bitcoin prin reducerea semnificativă a cantității de date pe care o ocupă. Mai mult decât atât, însă, are o ramificație importantă pentru confidențialitate.

Eficiența sporită a MAST înseamnă că sunt dezvăluite doar contractele inteligente executate, reducând cantitatea de alte informații care altfel ar fi expuse. Acest lucru, pe scurt, ajută la reducerea capacității de descifrare în lanț a tranzacțiilor în afara lanțului. Cu toate acestea, este departe de a fi perfect.

Taproot & Graftroot

Taproot și actualizarea gratuită, Graftroot, suplinesc deficiențele de confidențialitate lăsate în urmă de MAST.

Împreună, aceste upgrade-uri fac ca tranzacțiile regulate și cu mai multe semnături să arate complet identice pe blockchain. Una peste alta, pe măsură ce rețeaua Lightning crește, aceste schimbări vor crește în impactul lor, deoarece toate tranzacțiile Bitcoin, indiferent de rețea sau strat pe care operează, vor apărea la fel.

Abordarea țestoasă

Confidențialitatea și fungibilitatea au fost un obiectiv al comunității Bitcoin de mult timp, așa că s-ar putea să fiți surprinși de cât de departe protocolul nu a ajuns încă. În timp ce caracteristicile de confidențialitate ale nivelului de rețea și ale celui de-al doilea strat fac progrese uriașe, blockchain-ul de bază este încă departe de satisfacție.

Dacă Bitcoin va deveni cu adevărat bani sănătoși și un activ de rezervă global, dezvoltatorii vor trebui să găsească un BIP cuprinzător care să garanteze o fungibilitate solidă la nivel de blockchain. Până atunci, toate celelalte upgrade-uri, deși utile, nu ating obiectivul final.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map