Blockchain Internet: Deconectarea internetului

De ce Blockchain Internet?

Internetul se apropie de cea de-a treizecea aniversare sau de acolo. Am parcurs un drum lung de la acele zile de început ale dischetelor și modemurilor dial-up. Unii ar pune la îndoială că, deși tehnologia s-a îmbunătățit semnificativ, democrația acesteia nu. Noi, oamenii, avem această mică problemă numită ierarhii de control. Probabil de aceea guvernele, băncile și instituțiile joacă un rol atât de mare în viața noastră.

Internetul nu este diferit, deoarece această problemă pare să fi trecut, de asemenea, în domeniul digital. Serviciile populare precum Google, Facebook și Twitter, pentru a numi câteva, direcționează o mare parte din consumul nostru de informații și stocarea datelor în aceste zile. În anii ’90, au avut loc mai multe schimburi de informații de la egal la egal. Dinamica s-a schimbat. Ceea ce a fost construit inițial ca o rețea de partajare științifică descentralizată s-a transformat mai mult sau mai puțin într-un instrument gigant de marketing pentru câțiva jucători mari.

Păzitori

Susținătorii internetului Blockchain susțin că o mare parte din informațiile pe care le accesăm sau le stocăm pe internetul modern sunt controlate de către gatekeepers. În unele cazuri, prezența lor este subtilă și în altele destul de dramatică. Oricum ar fi, este oarecum îndoielnic dacă acești păstrători au în vedere interesele noastre. La urma urmei, ei sunt responsabili mai întâi în fața părților interesate / guvernatorilor lor. Să aruncăm o privire la câteva exemple.

Sistemul de nume de domeniu

Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) este o organizație nonprofit cu sediul în California. Acesta a fost inițial format pentru a ajuta guvernul SUA să gestioneze infrastructura timpurie a internetului. ICANN supraveghează sistemul de nume de domeniu (DNS), care, în termeni simpli, traduce numerele care identifică serverele din întreaga lume într-un format mai lizibil, cum ar fi https://coincentral.com în loc de ceva de genul https://104.31.67.109.

În timp ce ICANN oferă un serviciu atât de necesar, suferă, de asemenea, de aceleași probleme ca și marii giganți tehnologici precum Microsoft și IBM: centralizarea. Politica SUA influențează puternic ICANN și, chiar dacă nu reglementează conținutul web, poate cenzura numele domeniilor. Nonprofitul are controversat a menținut o interdicție de șase ani pe numele de domenii .islam și .halal. Acest lucru se întâmplă în ciuda recomandărilor din partea propriului comitet de supraveghere. În cea mai mare parte, ICANN a promovat idealurile de liberă exprimare ale internetului încă de la înființarea sa în 1998. Aceste evenimente recente, însă, pun sub semnul întrebării viitorul democratic real al DNS pe o scenă globală.

Cenzura Guvernului

Dacă acest lucru a fost îngrijorător, trebuie doar să privim peste Pacific la cenzura grea pe internet găsită în mare parte din Asia. În China, guvernul menține controale stricte asupra conținutului care poate fi văzut și cine poate fi criticat. Comunitățile de Internet îl numesc pe bună dreptate „Marele Firewall din China”. Așa cum s-a observat mai jos, cenzura pe internet afectează în cea mai mare parte țările din est, dar chiar și țări precum Marea Britanie și SUA, de lungă vreme drept piloni ai libertății, înregistrează probleme crescute cu cenzura..

Căutare

Distribuirea de informații la nivel mondial este o afacere dificilă. Motoarele de căutare au devenit o modalitate omniprezentă pentru oamenii de pretutindeni de a-și găsi conținutul preferat. Ultimele estimări arată că Google a captat 90 la sută din cota de piață în acest spațiu. Deși oferă în mod clar un serviciu valoros, deține, de asemenea, multă putere. Deși mulți dintre noi nu pun la îndoială acest lucru, un singur motor de căutare care să le conducă pe toți nu este probabil cel mai bun mod de a difuza conținut imparțial.

Social


Același lucru se poate spune despre social media. Este îndoielnic că Mark Zuckerberg a cunoscut impactul complet al platformei sale când a început să o construiască în 2005. Conectarea cu alții la un punct central de întâlnire online nu este cu adevărat problema, stocarea datelor noastre acolo. Ascuns printre orele de declarații de confidențialitate pe care nimeni nu le citește se află dreptul companiilor de a utiliza datele noastre în orice mod doresc. Chiar și domnul Zuckerberg ar admite probabil că proiectul său de animale de companie s-a abătut de la intențiile sale inițiale.

În cazul Facebook, există elementul adăugat de gestionare a identității, deoarece multe site-uri web folosesc profilurile Facebook pentru a-și identifica utilizatorii. Mai mult, utilizatorii se confruntă cu posibilitatea reală de a pierde date valoroase. Deși nu sunt recomandate, mulți utilizatori postează fotografii și creează conținut pe Facebook care nu este făcut backup în altă parte. Până acum, ar trebui să fie clar că sistemele distribuite au unele avantaje reale.

Unele soluții de internet Blockchain

ZeroNet

Tamas Kocsis este creatorul ZeroNet, o soluție de găzduire de site-uri peer-to-peer. Zeronet elimină serverele de găzduire centralizate tradiționale, permițând utilizatorilor să-și găzduiască site-urile web pe mașinile altor utilizatori din întreaga lume. Sună grozav, dar ce îi împiedică pe ceilalți să vă vandalizeze site-ul? Criptografia Bitcoin desigur!

Atâta timp cât țineți cheile private, site-ul dvs. web rămâne sigur. Doar dvs. puteți adăuga, edita și actualiza conținut în mod obișnuit. În plus, este și mai robust. Dacă un server / nod coboară, există și alții care să îl mențină în funcțiune. Kocsis continuă să explice câteva dintre provocările cu care ne confruntăm astăzi, pe măsură ce cenzura pătrunde în libertățile noastre personale:

Documente grafite

Documente grafite este o soluție descentralizată de creare a documentelor similară cu Google Docs. Diferența? Google utilizează în cele din urmă fiecare informație pe care o introduceți în scopuri de marketing, fie că este vorba de căutare, documente sau hărți. Încălcările de date sunt obișnuite în aceste zile, iar companiile mari de stocare își pierd rapid credibilitatea ca modalitate sigură de a gestiona în mod independent datele utilizatorilor.

Cu Graphite docs, aplicația distribuie și securizează datele dvs. cu aceeași criptografie menționată anterior. Cu toate acestea, numai dvs. îl puteți accesa. Păstrați în continuare controlul deplin asupra datelor dvs. în orice moment, de oriunde vă aflați pe planetă.

Gânduri finale: Blockchain Internet

Acestea sunt doar câteva dintre cazurile în care arhitectura descentralizată a criptomonedelor schimbă natura internetului. Dacă ați folosit ceva de genul Graphite Docs sau ZeroNet, veți ști că procesul este încă puțin tehnic și neîndemânatic. Acest lucru vorbește despre dezvoltarea industriei în ansamblu în acest moment.

La fel ca în primele zile ale internetului, straturile de bază ale blockchain-ului sunt în prezent construite. Odată ce dezvoltatorii elimină problemele, ar trebui să vedem interfețele utilizatorilor care oferă utilizatorilor o interacțiune mai uniformă. Cu toate acestea, asta nu înseamnă, prin nicio întindere a imaginației, că tehnologia actuală dispare.

Care sunt gandurile tale? Există aplicații interesante pe care le folosiți pentru a interacționa pe web descentralizat? Asigurați-vă că trimite-ne pe Twitter modul în care vă jucați rolul în viitorul internet blockchain.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map