Blockchain în sectorul public: Unde este impactul?

Blockchain este cel mai bine cunoscut pentru capacitatea sa de a sprijini criptomonede și dapps, dar numărul aplicațiilor blockchain continuă să crească pe măsură ce tehnologia devine mai avansată. În același timp, baza de utilizatori evoluează, de asemenea. Guvernele încep să testeze nu numai capacitățile tehnologiei blockchain, ci folosesc și această tehnologie pentru îmbunătățirea guvernanței în lumea reală. Iată câteva exemple de aplicații actuale pentru blockchain în sectorul public.

Securitatea datelor

Hacks-urile bazelor de date guvernamentale au devenit obișnuite în ultimii ani. Chiar și cu funcțiile avansate de securitate, tehnologiile mai vechi de baze de date nu se pot compara cu nivelul de securitate al blockchain-urilor. În ciuda posibilității continue de piratare a bazelor de date, agențiile din sectorul public sunt, în general, optimiste cu privire la potențialul de stocare a datelor sensibile bazate pe blockchain.

Când ne gândim la securitatea datelor, este ușor să vedem că guvernele din întreaga lume sunt dispuse să investească în tehnologii pentru a proteja datele din industria de apărare. Cu toate acestea, sectorul public depune eforturi și pentru a proteja datele referitoare la cetățeni și angajații guvernamentali. În septembrie 2017, Direcția Știință și Tehnologie a Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) din SUA (S&T) a atribuit un contract de 749.241 USD de la Small Business Innovation Program (SBIR) pentru a dezvolta soluții de gestionare a identității și accesului bazate pe blockchain la o companie de software numită Digital Bazaar Inc.

Responsabilitate și încredere

Cetățenii solicită guvernelor mai multă transparență de secole. Cu toate acestea, acest obiectiv a fost dificil de atins din mai multe motive. În timp ce o mare parte din această lipsă de responsabilitate poate fi cauzată de probleme sistemice, provocările tehnice joacă, de asemenea, un rol important. Prin utilizarea blockchain-ului pentru păstrarea înregistrărilor, mai multe părți pot păstra în siguranță copii ale unui registru, sporind încrederea și responsabilitatea.

Guvernele naționale din Suedia, Estonia și Georgia au lansat cu succes registre funciare blockchain. Privind în mod specific Georgia, națiunea a semnat un memorandum de înțelegere cu BitFury în aprilie 2016. Unul dintre primele exemple de adoptare a blockchain-urilor din sectorul public, această mișcare a creat un sistem mai eficient pentru înregistrarea de noi titluri funciare, demolări de proprietăți, ipoteci, achiziții / vânzări de titluri funciare, închirieri și servicii notariale. Doar cu 25% din terenul țării este înregistrat oficial, există o cerere majoră de a implementa o soluție blockchain care poate eficientiza gestionarea înregistrărilor de proprietăți din Georgia.

Diagramă care arată modul în care funcționează blockchain-ul național de registre funciare din Georgia

Diagramă care arată modul în care funcționează blockchain-ul național de registre funciare din Georgia

Reducerea costurilor și a timpilor de așteptare

Pe măsură ce datoriile naționale continuă să crească, sectorul public trebuie să se gândească la modalități de reducere a cheltuielilor. Implementarea unei soluții blockchain poate ajuta la economisirea costurilor bazei de date și a securității cibernetice. Ca un exemplu, guvernele au în mod constant probleme cu fondurile neconciliate. Acest lucru se întâmplă ori de câte ori o persoană sau un sistem nu anulează o tranzacție în timpul procesului de reconciliere. Multe guverne au o evidență bugetară ineficientă, ceea ce duce la cheltuieli mai mari. În schimb, utilizarea blockchain-ului ca sistem intern de contabilitate poate asigura o eficiență mult mai mare în gestionarea bugetului.


General Services Administration, o agenție independentă a guvernului Statelor Unite, a experimentat cu blockchain pentru a urmări contractele. Jose Arrieta, directorul operațiunilor contractuale pentru programul IT al agenției Schedule 70, a declarat că blockchain-ul ar putea permite vânzătorilor din industrie să introducă informații o singură dată în loc să se conecteze la mai multe sisteme. Arrieta consideră că blockchain-ul va reduce costurile directe ale analizei unei propuneri cu aproape 80 la sută. Scopul GSA este de a reduce timpul de intrare pentru contractorii programați. Începând cu 2018, integrarea durează 110 zile prin procesul normal și 40 de zile prin procesul de bandă rapidă. Blockchain își propune să reducă acest lucru la mai puțin de zece zile.

Clădirea sediului administrației serviciilor generale

În noiembrie 2018, GSA și-a extins program pilot blockchain.

Parteneriate public-privat

În timp ce există multe rivalități între diferite criptomonede, spațiul general blockchain este mai colaborativ decât competitiv. Am văzut deja acest lucru cu multe corporații private care se gândesc să lanseze aplicații pe blockchain-uri publice precum Ethereum. Pentru guverne, parteneriatele public-privat sunt un alt tip de colaborare care a început să dea rezultate semnificative.

Astfel de parteneriate reprezintă o parte semnificativă a implementării de către China a blockchain-ului pentru aplicațiile din sectorul public. De exemplu, Alibaba este colaborând cu orașul Changzhou pentru a securiza datele de asistență medicală pe un blockchain. Împreună cu Tencent, Federația Chineză de Logistică & Achizițiile construiesc un blockchain platformă logistică. Începând cu jumătatea anului 2019, China desfășoară majoritatea politicii blockchain din sectorul public la nivel local. Orașe precum Shanghai, Shanxi, Henan, Guangzhou, Guiyang și Hangzhou au început toate programe pentru a încuraja dezvoltarea blockchain-ului. Xiongan New Area, situată în provincia Hebei, este o nouă zonă de dezvoltare construită ca centru de inovare blockchain.

Perspectiva bugetară pentru aplicațiile Blockchain din sectorul public din SUA

Exemplele menționate mai sus arată că tehnologia blockchain apare rapid dintr-un experiment guvernamental către o componentă tehnică de bază a creșterii eficienței operaționale. La fel ca și în sectorul privat, este important să înțelegem alocările bugetare pentru a obține o perspectivă adevărată asupra importanței blockchain-ului. Pentru multe guverne, este posibil ca alocările bugetare pentru o anumită tehnologie să nu fie disponibile. Cu toate acestea, există un raport care arată că finanțarea sectorului public pentru dezvoltarea blockchain este în creștere.

Pe 18 aprilie 2019, IDC Government Insights a publicat un raport care afirmă că guvernul SUA este de așteptat să cheltuiască 123,5 milioane de dolari pe tehnologia blockchain până în 2022. Aceasta marchează o creștere de peste 10 ori față de 10,7 milioane de dolari cheltuiți în 2017. Raportul proiectează că finanțarea pentru tehnologia blockchain la stat și la guvernele locale va crește de la 4,4 milioane de dolari în 2017 la 48,2 milioane de dolari în 2022. Similar cu finanțarea federală, aceasta este o creștere de aproape 10 ori într-o perioadă de cinci ani.

Este important să rețineți că acestea sunt estimări, astfel încât sumele alocării finale ar putea ajunge să fie mult diferite. Privind cheltuielile tehnologice generale la nivel federal, sumele propuse pentru blockchain sunt încă destul de scăzute. De exemplu, un raport estimează că 87,2 miliarde de dolari vor merge către cheltuielile guvernului federal cu tehnologia informației (IT) în 2020. Totuși, faptul că finanțarea pentru proiectele blockchain se accelerează rapid arată relevanța crescândă a tehnologiei în sectorul public.

Concluzie

Aplicațiile blockchain din sectorul public au deja un impact pozitiv în întreaga lume. Guvernele de la diferite niveluri (local, provincial, național) realizează beneficiile acestei tehnologii. Cu toate acestea, multe dintre aceste aplicații rămân în faza de testare sau la jumătatea anului 2019. Cu dobândă și investiții sporite în blockchain; cu toate acestea, semnificația blockchain-ului în sectorul public va crește doar în următorii ani.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map