BitInstant Exchange: Lecții învățate de la închidere

Când Gareth Nelson și Charlie Shrem au fondat BitInstant în 2011, au sperat că acest schimb va deveni una dintre companiile de top în criptomonedă. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare au închis bursa în 2013. Chiar dacă BitInstant a primit o cantitate bună de finanțare și a cunoscut o creștere rapidă, dispariția sa a fost rapidă. Să ne uităm la ceea ce a dus la căderea BitInstant și să încercăm să ne gândim la ce putem învăța din acest eveniment.

Istorie și finanțare timpurie BitInstant

Când ne gândim la schimburi de criptomonede în 2018, există numeroase opțiuni disponibile pe piață. În 2011 însă, acest lucru nu a fost cu siguranță cazul. Realitatea a fost că piața a avut foarte puține opțiuni pentru comercianții de cripto de pe atunci. Mt. Gox, unul dintre primele schimburi de cripto, a fost lansat abia în 2010. Totuși, nu a durat prea mult până când BitInstant a devenit un jucător important în industrie..

Până în mai 2013, BitInstant avea deja 16 angajați, iar compania începea să experimenteze o creștere majoră a utilizatorilor. Apoi, Winklevoss Capital a investit 1,5 milioane de dolari în companie. Conform Winklevosses, finanțarea a fost „menită să permită companiei să își extindă personalul și produsul”. BitInstant a anunțat mai târziu un parteneriat cu fondul de investiții Bitcoin al Winklevosses.

Creșterea utilizatorilor și parteneriatele majore

La un moment dat, BitInstant a înregistrat o rată medie de creștere de 1,5 ori pe lună și a facilitat tranzacțiile în valoare de un milion de dolari în fiecare zi. Posibil, unul dintre cei mai mari catalizatori pentru această traiectorie de creștere a fost creșterea prețurilor criptomonedelor în 2012 și 2013. În decembrie 2012, BTC a fost de aproximativ 13 USD. Până la 11 aprilie 2013, prețul pe BTC a crescut la 266 dolari. Utilizatorii ar putea cumpăra cripto pe bursa BitInstant cu monede fiat. Opțiunile includ USD, RUB și BRL. Taxele de tranzacționare au început de la 0,26%. Ratele de schimb calculate dinamic pe baza diferiților factori.

În iunie 2013, bursa a anunțat integrarea cu Jumio, o companie de plăți online care a permis BitInstant să verifice identitatea clienților. BitInstant a permis chiar și clienților săi să cumpere criptomonede prin peste 700.000 de magazine. Magazinele fizice includeau locații Walmart, CVS, Walgreens, Duane Reade, 7-11 și Moneygram.

Echipa de schimb BitInstant a realizat și alte câteva parteneriate strategice care au sporit creșterea utilizatorilor. De exemplu, compania a colaborat cu un serviciu numit Coinapult. Acest parteneriat a permis utilizatorilor să convertească cryptos și să solicite fonduri prin SMS sau e-mail. În plus, BitInstant a colaborat cu aplicația BitcoinSpinnermobile, care a adăugat o accesibilitate mai mare pentru achiziționarea criptelor.

BitInstant Paycard

BitInstant avea chiar propriul card de plată, care era similar cu un card de debit preplătit. Imagine: Ars Technica

Căderea BitInstant

După cum probabil vă dați seama, BitInstant a fost pe o cale către succesul pe termen lung în primele sale etape. Cu toate acestea, câteva semne au început să semnaleze problemele bursierei. La scurt timp după integrarea Jumio, BitInstant a trebuit să închidă operațiunile de tranzacționare în câteva state din cauza presiunilor de reglementare.

În iulie 2013, BitInstant a suspendat serviciile sale pentru a „îmbunătăți codul pe baza tendințelor pe care le-au observat”. La scurt timp după aceea, compania a primit în jur de 17.300 de reclamații privind serviciile pentru clienți. Câteva săptămâni mai târziu, clienții au intentat un proces de acțiune colectivă prin care BitInstant a fost acuzat de neîndeplinirea serviciilor și reprezentare falsă.

În cele din urmă, la 27 ianuarie 2014, un grup de lucru comun al FBI, IRS, DEA și alți oficiali de aplicare a legii arestat CEO Charlie Shrem la aeroportul JFK pentru „conspirare pentru comiterea spălării banilor prin vânzarea de peste 1 milion de dolari în bitcoin către utilizatorii site-ului web al pieței negre Silk Road”.


După închiderea site-ului BitInstant, utilizatorii care au vizitat adresa URL au găsit pur și simplu un ecran gol.

fotografia lui Charlie Shrem lângă sigla BitInstant

Charlie Shrem a condus echipa BitInstant până când schimbul a oprit operațiunile. Imagine: Steemit

Shrem merge la închisoare

Shrem, care a servit și ca responsabil pentru conformarea AML la BitInstant, a fost acuzat că a facilitat cu bună știință tranzacțiile către un revânzător al Drumului Mătăsii, Robert Faiella. O altă problemă majoră a acestui caz a fost că Shrem a depus mai mulți bani decât le-au permis legile transmise de bani adoptate recent. Tranzacțiile cu Faiella au fost făcute în afara eforturilor pentru a evita cerințele legale.

În septembrie 2014, Shrem s-a declarat vinovat în legătură cu trimiterea indirectă de aproximativ 1 milion de dolari în BTC care a fost utilizată pe Drumul Mătăsii.

În decembrie 2014, a fost condamnat pentru asistență și implicare în operarea unei afaceri fără licență de transmitere a banilor. De asemenea, instanța a ordonat lui Shrem să piardă 950.000 de dolari și l-a condamnat la doi ani de închisoare.

În martie 2015, Shrem a intrat în lagărul de închisoare federal Lewisburg din Pennsylvania. Oficialii l-au eliberat din închisoare la mijlocul anului 2016.

Mai mult Fallout?

În septembrie 2018, gemenii Winklevoss au intentat un proces împotriva lui Shrem pentru 32 de milioane de dolari. Gemenii au susținut că Shrem le-a furat mii de BTC în 2012. În urma acestui caz, oficialii au înghețat unele dintre activele lui Shrem. Documentele arată, de asemenea, că, din noiembrie 2018, Shrem nu a plătit încă taxa de restituire de 950.000 USD necesară pentru condamnarea sa din 2014.

Gemenii Winklevoss

Gemenii Winklevoss îl dau în judecată pe Shrem pentru 32 de milioane de dolari. Imagine: Stare de nervozitate

Ce putem învăța din asta?

Există trei aspecte principale în cazul creșterii și scăderii schimbului BitInstant.

În primul rând, acest caz demonstrează toate lucrurile care pot merge prost atunci când o companie nu respectă reglementările legale și financiare. Înainte de aceste probleme, schimbul a fost una dintre cele mai reușite întreprinderi în criptomonede. Cine știe? Ar fi putut deveni unul dintre cele mai bune schimburi pe care le cunoaștem astăzi dacă echipa sa ar fi respectat legile transmițătorilor de bani.

În al doilea rând, povestea lui Shrem demonstrează că este posibil să învățăm din greșelile din trecut și să încercăm să mergem mai departe în viață. A recunoscut Shrem că a lăsat în cap succesul BitInstant. Chiar dacă schimbul a eșuat și Shrem a executat închisoarea, el și-a păstrat în continuare statutul de influențator popular în spațiul blockchain / cripto. De fapt, Shrem lucrează acum ca consultant / consilier la mai multe proiecte majore.

În cele din urmă, această poveste demonstrează cât de repede a evoluat peisajul schimburilor criptografice în doar câțiva ani. BitInstant a procesat o dată aproape 30% din toate tranzacțiile Bitcoin. În 2013, compania părea a fi invincibilă cu creșterea rapidă a utilizatorilor, parteneriatele puternice și finanțarea de risc considerabilă. Elanul pe care îl câștigase compania părea să indice spre faptul că BitInstant devine un monstru criptografic de succes în devenire.

În plus, practic niciunul dintre bursele de top în funcție de volumul tranzacționării din 2018/2019 nu a existat încă. Asta ne duce la întrebarea: „Schimburile pe care comercianții de criptomonede le folosesc astăzi vor fi opțiunile preferate în câțiva ani?” Acest lucru este încă de stabilit, dar ceva de care trebuie să știm când examinăm tendințele acestei industrii în continuă schimbare.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map