Avem cu adevărat nevoie de criptomonedă? – O explorare modernă a banilor

Un număr de oameni de afaceri și economiști de frunte au pus sub semnul întrebării necesitatea monedelor criptografice față de cele tradiționale fiat (de hârtie). Bitcoin, prima criptomonedă descentralizată, a fost în mare parte creată ca răspuns la popularitate ca urmare a crizei financiare 2008/2009. Pentru a înțelege de ce există criptomonedele și ce beneficii oferă acestea, trebuie mai întâi să facem o călătorie înapoi în timp până la originile banilor de hârtie.

Născut în est

Majoritatea oamenilor își sapă zilnic buzunarele, fără să se gândească la modul în care am ajuns să folosim cele mai valoroase instrumente. Banii de hârtie nu sunt un fenomen nou. Îl folosim acum de aproximativ un mileniu. Cele mai vechi utilizări înregistrate au fost observate în China în jurul anului 1000 d.Hr..

Avem cu adevărat nevoie de criptomonede

Prima monedă tipărită din lume

Guvernul chinez a recunoscut foarte repede beneficiile utilizării hârtiei peste monedele bătute. Erau ieftin de produs și ușor de distribuit. O nouă era comercială era pe cale să evolueze.

Dar ce sunt bani exact?

Majoritatea dintre noi creștem crezând că banii = hârtie tipărită de guvern. Poate fi dificil de văzut că, de fapt, aproape orice ar putea fi folosit ca monedă. Economiștii moderni sunt de acord că banii sănătoși au următoarele 3 proprietăți:

  1. Magazin de valoare
  2. Unitate de cont
  3. Mediu de schimb

Magazin de valoare

Banii au valoare dacă au aprovizionare limitată. Acesta este motivul pentru care colectăm obiecte rare precum arta, vinul și bijuteriile din aur. De asemenea, deține valoare dacă percepem că are valoare. În prezent, doar credința guvernelor susține majoritatea monedelor naționale.

Unitate de cont

Banii necesită un fel de sistem de contabilitate (sau registru) pentru a înregistra soldurile pozitive și negative atunci când se schimbă bunuri și servicii. Într-un sistem de numerar, acest lucru funcționează bine, deoarece banii dvs. sunt debitați atunci când sunteți creditat cu un bun sau serviciu. Cu toate acestea, un sistem digital trebuie să fie în mod echitabil tranzacții de debit și credit, în caz contrar, sistemul se defectează.

Mediu de schimb

Un bun mijloc de schimb poate fi transferat cu ușurință între cumpărători și vânzători și reutilizat pentru tranzacții viitoare. Porumbul, de exemplu, nu este un bun mijloc de schimb. Necesită cantități mari de stocare, este dificil de manevrat și se descompune rapid. Monedele și banii de hârtie au funcționat în mod tradițional destul de bine. Sunt mici și ușor de transportat.


Dezavantaje ale sistemului actual

Invenția și adoptarea generală a monedei de hârtie de către chinezi a fost un mod inovator de a permite comerțul. Cu toate acestea, a adus cu sine câteva puncte slabe majore:

Intermediarul

Pentru a pune mâna pe această avere oficială de hârtie, aveți nevoie de o autoritate centrală (guvern / bancă) care să o emită. În cele din urmă, acest lucru înseamnă că dvs., ca afacere sau consumator, aveți nevoie încredere această autoritate. Depindeți complet de ele pentru a menține un standard solid de bani.

În era noastră din ce în ce mai digitală, devenim mult mai dependenți de terți pentru a facilita comerțul. Unele societăți precum Suedia, unde numerarul este rar, se bazează foarte mult pe intermediar.

Inflația / Hiperinflația

A doua problemă deosebit de distructivă care apare este un mic lucru subtil numit Inflație. Inflația este un impozit stealth plasat de guverne cetățenilor lor prin imprimarea de monede suplimentare. Nu există o limită de aprovizionare în sistemele valutare fiat. Băncile centrale pot tipări teoretic cât doresc.

Când oferta într-un sistem economic crește dramatic, vedem că prețurile pentru bunuri și servicii scad de sub control. Am văzut frecvent rezultatele negative ale acestor bani hiperinflați în întreaga lume și de-a lungul veacurilor de când chinezii au introdus această posibilitate. Luați de exemplu această bancnotă de o sută de miliarde de dolari emisă în Zimbabwe în jurul anului 2008/2009:

Avem cu adevărat nevoie de criptomonede

O defalcare a oricăreia dintre proprietățile banilor pe care am observat-o mai devreme are ca rezultat o defalcare a acelui lucru folosit ca bani.

Bula Totului

Lumea se îneacă în datorii, iar băncile centrale din toată lumea își împing cu greu tipografia. Ne apropiem de o situație potențial dezastruoasă, acum inventată „bula totul”. Visual Capitalist oferă o infografică excelentă pe bani estimate în existență.

Avem cu adevărat nevoie de criptomonede

Amabilitatea Visual Capitalist

Istoria nu minte niciodată și se repetă foarte des. Remarcabilul dezvoltator bitcoin Jimmy Song a declarat într-un interviu recent, că „Banii sunt stratul de bază al civilizației … Când eliminați banii, eliminați civilizația”.

Ce aduce criptomoneda la masă

Comerț fără încredere

Problema fundamentală pe care criptomonedele își propun să o rezolve este de a reduce dependența de încredere pentru un intermediar / terță parte. Într-un sistem centralizat, punctul slab este întotdeauna în centru. Într-un sistem peer-to-peer, dacă un peer coboară, alții vor fi acolo pentru a ridica slăbiciunea.

Avem cu adevărat nevoie de criptomonede

O reprezentare vizuală a sistemelor centralizate vs. sisteme descentralizate – prin amabilitatea lui Adam Aladdin

Când se încrede încrederea, cine va trage la răspundere intermediarul? Să luăm acest lucru Bancă australiană care a fost surprinsă spălând bani ca exemplu. În astfel de cazuri, un alt intermediar, ca o agenție guvernamentală, intervine adesea pentru a rezolva situația. Dar putem avea încredere într-o altă organizație centralizată pentru a rezolva o problemă creată în primul rând de o organizație centralizată?

Bani sănătoși

Bitcoin ține foarte puternic proprietățile banilor sănătoși.

  1. Este un depozit de valoare (cu un aprovizionare limitată)
  2. Tehnologia Blockchain introduce un registru distribuit în siguranță ca unitate de cont
  3. Este un mediu excelent de schimb. În timp ce numerarul fizic este încă mai ușor în multe situații locale, Bitcoin poate fi trimis în toate colțurile globului în câteva minute.

Această diagramă inversă Bitcoin în dolari SUA ne oferă o imagine de ansamblu asupra modului în care criptomonedele se măsoară față de hârtie. Dolarul a scăzut dramatic din 2011:

Avem cu adevărat nevoie de criptomonede

Aceasta nu este o greșeală. Moneda de rezervă a lumii a pierdut 99,97% din valoarea sa față de Bitcoin în această perioadă. Tendința este clară, oamenii din întreaga lume caută o modalitate de a-și păstra averea.

Provocări

Desigur, revoluția criptomonedelor vine cu propriul set de probleme. Este necesar un nivel sănătos de scepticism pentru orice tehnologie emergentă. Escrocheriile, jafurile și spălarea banilor sunt încă probleme care afectează publicul în general. Scalabilitatea, adoptarea pe scară largă și ușurința de utilizare sunt unele dintre provocările cu care se confruntă dezvoltatorii, pe măsură ce se aventurează pe teritoriu neexplorat.

Avem cu adevărat nevoie de criptomonede?

Criptomonedele precum Bitcoin încearcă să rezolve unele probleme fundamentale ale economiei bazate pe fiat, de acum 1000 de ani. Suntem în primele etape ale acestei industrii și probabil că există mai multe întrebări decât răspunsuri.

În ciuda progreselor tehnologice, se estimează că 1,7 miliarde de oameni rămân nebancari. Cum le includem? Există o modalitate mai bună de a facilita comerțul global? Putem crea bani sănătoși pe bază de comunitate? Chiar avem nevoie de criptomonede? Ei bine, când va apărea următoarea criză financiară, întrebarea finală pe care trebuie să ne-o punem este: o putem face cu adevărat fără lor?

Faceți clic aici pentru a trimite acest articol pe Twitter, și asigurați-vă că includeți răspunsul la această întrebare importantă.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map