Anonimitatea îmbunătățită a lui Bitcoin înseamnă Doomsday pentru monedele de confidențialitate?

În primele etape ale dezvoltării Bitcoin, majoritatea entuziaștilor criptomonedelor tindeau să creadă că moneda digitală originală le oferea anonimat complet și că ar putea face cumpărături cu acest tip de „bani noi” fără a-și dezvălui identitatea. Nivelul confidențialității Bitcoin a fost adesea comparat cu cel al clienților băncilor elvețiene. Cu toate acestea, acest lucru a fost departe de a fi cazul.

Bitcoin este anonim? Tranzacțiile Bitcoin sunt înregistrate în registru și difuzate public tuturor celor care au acces la blockchain. Aceasta înseamnă că transferurile dvs. de bani sunt vulnerabile la urmărire și, pentru hackeri sau structuri guvernamentale, calea către adresa portofelului poate fi la fel de evidentă ca o urmă de urme umede care duc la o baie. Amintiți-vă pe Ross Ulbricht, cunoscutul creator al pieței negre a Drumului Mătăsii?

Autoritățile i-au urmărit tranzacțiile și l-au putut identifica și prinde în timp ce stătea cu computerul la una dintre bibliotecile din San Francisco. Deci, activitatea dvs. financiară este de fapt o carte deschisă, iar Bitcoin ar trebui considerat mai mult un activ pseudonim decât anonim.

Acesta este motivul pentru care piața criptografică a văzut că fenomenul protocoalelor axate pe confidențialitate câștigă avânt alături de diverse instrumente și servicii de amestecare a monedelor fără înregistrări publice care să lege tranzacțiile de portofele. În termeni simpli, monedele de confidențialitate au fost concepute pentru a acoperi piesele după ce au funcționat cu criptomonede, ceea ce a făcut ca utilizarea lor să fie foarte populară printre geek-urile criptografice orientate către anonimat.

Dar știrile recente referitoare la potențialele actualizări ale Bitcoin care vizează îmbunătățirea confidențialității sale par să amenințe viitorul acestei clase de active digitale și poate chiar să-i mute pe unii să elimine Monero, Dash și ZCash din portofoliile lor. Pentru a măsura posibilitatea ca un astfel de scenariu să se împlinească, trebuie să ne uităm unde se află acum monedele de confidențialitate.

Entuziasm general pentru criptomonede în timpul pandemiei

Datele statistice din ICO Analytics arată că monedele de confidențialitate proeminente, cu DASH (vezi Dash vs. Bitcoin) în frunte, au depășit Bitcoin de la 31 ianuarie, deoarece confidențialitatea a devenit o preocupare mai mare în industrie, cel mai probabil ca răspuns la Banca Populară declarației Chinei cu privire la inițiativa lor centralizată de yuani digitali. Aceasta a fost prima dată în 18 luni când monedele de confidențialitate au depășit Bitcoin în ceea ce privește câștigul de preț, datorită în principal lipsei de propuneri de valoare viabile și a controlului regulator ridicat asupra acestora..

Sursă: ICO Analytics

Sentimentul bullish a continuat să ia forță după mărturia președintelui Fed, Jerome Powell, în care el remarcat acea caracter privat este esențial pentru tranzacțiile cu monede digitale și adoptarea criptelor globale: „Un registru în care știți că plățile tuturor nu este ceva care ar fi deosebit de atractiv în contextul SUA”. Importanța poziției șefului Fed a fost evidențiată de unul dintre cei mai renumiți influențatori cripto, Anthony Pompliano, care la rândul său a creat hype în comunitate și a dus la o creștere a tranzacțiilor cu monede private.

Sursa: CoinMarketCap

Odată cu criza COVID-19, intimitatea a devenit, de asemenea, un nou câmp de luptă pentru combaterea bolii. Monero, ZCash și Dash au fost martori tranzacționare sporită, în timp ce acesta din urmă a reușit să atingă noi maxime și a depășit Bitcoin cu peste 60% față de începutul anului. Mai mult, Dash a fost printre activele care s-au recuperat rapid după prăbușirea pieței „Joiului Negru” din martie. Interesant este că cererea pentru această monedă a fost cauzată în mare parte de venezuelieni, dintre care unii o folosesc pentru cumpărături zilnice.

În ciuda unor astfel de câștiguri impresionante, până la începutul celui de-al doilea trimestru al anului 2020, exista o singură monedă de confidențialitate care depășea Bitcoin. Moneda în cauză este Monero (vezi ghidul Monero vs. Bitcoin), care s-a imbunatatit performanța sa cu aproximativ 5%. Unii experți consideră că această creștere bruscă a fost rezultatul mai multor evoluții pozitive care au fost făcute pentru a îmbunătăți executarea tranzacțiilor și modul în care Monero funcționează cu rețelele de confidențialitate Tor și I2P. În plus, criptomoneda a primit o mare atenție de la fețe cunoscute din industria criptografică, cum ar fi CEO-ul Coinbase, Brian Armstrong, care exprimat speranța sa de a vedea monedele de confidențialitate printre principalele tendințe din 2020 și controversatul dezvoltator de software antivirus John McAfee, care numit Monero ca criptomonedă de alegere în ceea ce privește confidențialitatea. Mulți comercianți care împărtășesc această opinie păreau să se îndrepte imediat către bursele de lungă durată care funcționează și în conformitate cu idealurile anonimatului, făcând din perechea de tranzacționare XMR / USDT de pe HitBTC cea mai lichidă piață.

Sursa: Coin360

Cu o marjă de lichiditate atât de semnificativă, nu ar fi o greșeală să spunem că bursa are unul dintre cele mai favorabile medii de tranzacționare a monedelor de confidențialitate la prețuri corecte, alături de cele peste 500 de active ale sale.

Preocupări privind ilegalitatea Bitcoin și discursul „nu atât de privat”

Nu toată lumea este optimistă în privința vieții private. Detractorii monedelor de confidențialitate subliniază implicarea lor în tranzacțiile ilegale efectuate pe piețe întunecate și insistă că acest lucru depășește toate argumentele susținute de avocații confidențialității. Majoritatea piețelor existente pe web-ul întunecat acceptă confidențialitatea de neratat, acoperind astfel cerințele de combatere a spălării banilor și de combatere a terorismului. Autoritățile de reglementare japoneze și sud-coreene se numără printre cei care luptă din greu împotriva monedelor anonime, aplicând chiar și schimburi locale pentru a le scoate.

De exemplu, bursa Korbit a eliminat cinci monede de confidențialitate în mai 2018, citând guvernul sud-coreean interzice pe tranzacții anonime de criptomonedă. Mai târziu, CoinCheck din Tokyo a oprit suportul pentru mai multe monede de confidențialitate, inclusiv Monero, Dash și ZCash, când jumătate de milion de dolari au fost furate de la bursă, în ciuda faptului că niciuna dintre criptomonede nu a fost folosită pentru comiterea infracțiunii.

De fapt, raportul din mai al Rand Corporation a dezvăluit că majoritatea tranzacțiilor ilicite (59%) pe darknet folosesc Bitcoin, în timp ce prezența monedelor de confidențialitate considerate a fi „monedele pentru infractori” este mult mai puțin proeminentă.

Sursa: RAND DWO

Și ceea ce este și mai interesant este recenta anunţ din Chainalysis detaliind sprijinul său pentru Dash și ZCash. Acest lucru înseamnă că acum aproape toate tranzacțiile efectuate cu aceste două active, care se imaginează ca fiind anonime și de găsit, pot fi ușor de urmărit. Se pare că această mișcare bruscă a companiei de analiză criptografică din SUA va ușura sarcina agențiilor de aplicare a legii și va face practic inutile monedele axate pe confidențialitate..

Chainalysis a afirmat că monedele anonime oferă o fracțiune de intimitate sporită, dar nimic apropiat de anonimatul total. Compania a constatat că doar aproximativ 1% din tranzacțiile executate în rețeaua ZCash se pot lăuda cu o intimitate maximă, chiar și cu o criptare îmbunătățită luată în considerare. În ceea ce privește Dash, această rată scade sub 0,7%, ceea ce, din punct de vedere tehnic, plasează aspectele de confidențialitate ale monedei la același nivel cu cele ale Bitcoin.

Este demn de remarcat faptul că aproape două luni mai devreme cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon generat rezultate similare prin testul lor de trasabilitate ZCash și Monero. Cifrele sunt dezamăgitoare: 99,9% din tranzacțiile ZEC și 30% din tranzacțiile XMR pot fi urmărite cu ușurință.

Având în vedere toate acestea, confidențialitatea crescândă a lui Bitcoin reprezintă o amenințare existențială pentru criptomonedele anonime, care ar putea vedea în cele din urmă mai puțină creștere și sprijin comunitar, întrucât prima criptomonedă are încă mai multe resurse și mult mai mult interes decât oricare dintre altcoins.

Perspectivele rivalității „monede Bitcoin vs confidențialitate”

Desigur, tehnologiile care beneficiază de confidențialitatea și eficiența Bitcoin, cum ar fi protocolul Taproot și semnăturile Schnorr, care permit închiderea cooperativelor să arate ca tranzacții obișnuite și să rămână complet ascunse oamenilor din exterior, ar putea elimina unele dintre marginile criptomonedelor anonime. Dezvoltatorul Bitcoin Core Ryan Havar sugerează că baza de utilizatori mai largă a BTC va fi capabilă să o facă mai privată decât concurenții săi care privesc confidențialitatea: „Pur și simplu, există mult mai mulți utilizatori Bitcoin și cazuri de utilizare. Deci, dacă vă puteți „ascunde” în mulțimea de utilizatori Bitcoin, este o mulțime mult mai mare decât spune ZCash ”.

Situația monedelor de confidențialitate este afectată de represiunea împotriva acestora, care prinde avânt în diferite părți ale lumii. În martie 2020, șeful comitetului financiar al Adunării Naționale Franceze, Eric Woerth, pretins, „Ar fi fost, de asemenea, adecvat să propunem interzicerea diseminării și comercializării activelor cripto pentru a garanta anonimatul complet prin prevenirea, prin proiectarea lor, a oricărei proceduri de identificare.”

Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că Monero, ZCash, Dash și alte monede similare vor dispărea în cele din urmă în obscuritate, deoarece piața criptografică nu este un joc cu sumă zero în care un singur activ poate menține popularitatea. Acest tip de criptare este încă în căutare, cu cea mai valoroasă monedă de confidențialitate în ceea ce privește capitalizarea pieței, XMR, creșterea prețului cu aproximativ 86% de la începutul anului. Actualizările de confidențialitate BTC sunt încă în față și, în timp ce juriul este încă în afara, activele de confidențialitate pot profita de lipsa actuală de anonimat și fungibilitate a Bitcoin și își pot accelera încercările de a câștiga mai mult teritoriu.

Dezbaterea Bitcoin pentru confidențialitate va continua să crească, așa că asigurați-vă că țineți evidența actualizărilor din rețea și a oricăror teste anonimate viitoare..

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
map