Amrit Kumar despre securitatea contractelor inteligente, sentimentul blockchain și viitorul Zilliqa

Amrit Kumar, președinte Zilliqa și șef șef

Amrit Kumar Zilliqa

Amrit Kumar

Platformele de aplicații descentralizate (dApp) par a fi în ultima perioadă în problemă după problemă. Mulți au probleme cu scalarea, în timp ce alții au văzut unele bug-uri urâte din cauza vulnerabilităților contractului inteligent. Echipa Zilliqa își propune să transforme acest lucru. Zilliqa implementează sharding, alături de propriul limbaj de programare, Scilla, pentru a prezenta un blockchain mai sigur și scalabil.

În această săptămână, Steven Buchko, CoinCentral, a avut plăcerea de a vorbi cu Amrit Kumar, președintele și șeful științific al Zilliqa. Au discutat confidențialitatea blockchain-ului, sfaturi pentru industrie și problemele din peisajul contractelor inteligente astăzi, printre alte subiecte. Citiți mai jos:

Într-ointerviu recent, Ați menționat că ați început ca postdoc cercetarea tehnologiilor de îmbunătățire a confidențialității pentru blockchains. Ce păreri aveți despre peisajul actual pentru aceste tehnologii și monedele de confidențialitate care le pun în aplicare?

Tehnologiile de păstrare a confidențialității și prietenoase confidențialității și-au făcut cu siguranță drum în blockchains.

Mai multe proiecte precum Monero, ZCash și MimbleWimble sunt exemple bune care au implementat tehnologii de confidențialitate în diferite forme. Acestea pot ajuta la anonimizarea expeditorului unei tranzacții, la ascunderea sumei tranzacționate etc..

În paralel, asistăm, de asemenea, la o mulțime de instrumente dezvoltate în mod special în jurul zkSNARKs – o tehnologie de păstrare a confidențialității pentru a dovedi cunoașterea anumitor date secrete. Cu zkSNARK-uri și cu primitive criptografice similare, accesul la confidențialitate este împins dincolo de simple plăți la executarea tranzacțiilor cu contract inteligent. Este interesant de văzut că multe dintre aceste tehnologii de confidențialitate pot fi de fapt utilizate în alte scopuri, cum ar fi scalarea.

zkSNARKs sunt adoptate de mai multe proiecte pentru a fi utilizate pentru scalare și nu neapărat pentru confidențialitate. Acest lucru arată clar că multe dintre primitivele care stau la baza monedelor de confidențialitate au aplicații mult mai largi decât simpla confidențialitate.

În ceea ce privește dezvoltarea de contracte inteligente, ce probleme vedeți în limbajele de programare tradiționale, cum ar fi Javascript, și de ce credeți că până și Soliditatea Ethereum este încă scurtă?


Este important să recunoaștem că, după zece ani, industria blockchain-ului este încă în mare parte în procesul de determinare și stabilire a celor mai bune practici – fie că este cea mai bună infrastructură de utilizat pentru un anumit caz de utilizare sau, în acest caz, cel mai bun limbaj de programare de proiectat. contracte inteligente. Acestea fiind spuse, în această etapă incipientă, infrastructurile actuale pe care le avem la dispoziție nu sunt decât o lucrare în curs.

Limbajele de programare vechi, în special Javascript, au avantajul de a fi considerate limbajul „gateway” pentru noii veniți care doresc să dobândească abilități în codificare. Cunoscut pe scară largă și aplicabil diferitelor domenii ale informaticii, Javascript reduce semnificativ barierele de intrare pentru o zonă a domeniului care este considerată extrem de complexă. Cu accentul pus pe utilizare, utilizarea Javascript ca limbaj de programare nativ pe orice platformă va fi extrem de benefică, deoarece un proiect urmărește să-și construiască comunitatea pe măsură ce încorporează noi dezvoltatori.

În mod similar, un limbaj precum Soliditatea lui Ethereum a fost conceput în mod egal, având în vedere utilizabilitatea, făcându-l cel mai popular limbaj de programare pentru proiectarea inteligentă a contractelor.

Cu toate acestea, istoria a arătat că limbajul în sine nu a fost conceput având în vedere siguranța. Cu incidente precum hacks DAO și Parity, unde codul introdus pe nedrept a dus la pierderea unor sume semnificative de bani, putem vedea că este necesară o securitate mai mare la nivel de limbă.

Având în vedere adoptarea generală ca obiectiv pe termen lung al fiecărui proiect din spațiu, trebuie pus un accent mai mare pe dezvoltarea infrastructurilor sigure prin proiectare. Pentru a permite soluții de amploare permise prin contracte inteligente, fie în sectorul serviciilor financiare sau al asistenței medicale, unde sunt tranzacționate volume semnificative de monedă sau date sensibile, securitateatrebuie saVino primul.

La Zilliqa, am încercat să abordăm această problemă dezvoltând propriul nostru limbaj de contract inteligent, Scilla, care a fost conceput având în vedere principiile funcționale ale limbajului de programare. Procedând astfel, dezvoltatorii vor putea să folosească dovezi matematice pentru a se asigura că contractele lor sunt corect corelate.

Aceasta este doar o abordare și sunt sigur că vor exista multe altele, deoarece mai multe proiecte urmăresc să dezvolte soluții mult mai orientate spre securitate. Deși nu putem minimiza valoarea unor limbi precum Javascript și Solidity și modul în care acestea au modelat în mare măsură traiectoria dezvoltării contractelor inteligente, este clar că drumul nostru ca industrie nu se termină aici.

Pe măsură ce urmărim să stabilim cele mai bune practici în viitor, proiectanții de limbi vor putea să profite de experiențele din trecut și să dezvolte chiar și ceva mai bun – un limbaj care oferă o securitate mai bună, permițând în același timp expresivitate și tractabilitate.

Fragmentarea se află în esența designului lui Zilliqa. Știm că debitul mai mare este o valoare adăugată semnificativă, dar care sunt unele dintre dezavantajele potențiale?

zilliqa scaling

Zilliqa implementează sharding pentru a îmbunătăți scalarea. | Sursă: Zilliqa

Dacă comparați o arhitectură împărțită cu o arhitectură non-împărțită (cum ar fi Ethereum în forma sa actuală), există o scădere a descentralizării cu siguranță, deoarece într-o rețea împărțită doar un subset de noduri din întreaga rețea procesează o tranzacție dată. Cu toate acestea, dacă dimensiunea acelui subgrup de noduri este suficient de mare, atunci nivelul de descentralizare ar trebui să fie acceptabil. Zilliqa, de exemplu, cere ca acest număr să fie de 600 de noduri.

Ați lansat rețeaua principală Zilliqa anul acesta. Ce dApp-uri te entuziasmează cel mai mult?

Domenii de neoprit este un proiect care rulează pe rețeaua principală Zilliqa, de care sunt foarte încântat, în special din perspectiva experienței utilizatorului. Ei construiesc un serviciu de înregistrare a denumirilor pentru a înlocui adresele de cont hexadecimale lungi cu nume simple care pot fi citite de om. Acest proiect este important pentru a face mai ușor pentru mulțimea non-blockchain să dețină active susținute de blockchain și să le transfere.

domenii de neoprit

Domeniile de neoprit creează adrese portofel Zilliqa lizibile de către om. | Sursă: Domenii de neoprit

În afară de Zilliqa, care proiecte blockchain te interesează cel mai mult?

Într-un spațiu în dezvoltare rapidă, a fost interesant să asistăm la cercetarea și dezvoltarea în curs de desfășurare în întreaga industrie. În ultimii ani, au existat o mulțime de dezvoltări interesante în ecosistemele respective Bitcoin și Ethereum atunci când vine vorba de domenii precum guvernare, scalabilitate și algoritmi de consens. Mai exact, totuși, am fost, de asemenea, interesat de unele dintre proiectele lansate mai recent, care se îndreaptă către oferte mai orientate către confidențialitate, precum și soluții layer-2 (off-chain).

Pe Twitter, ați subliniat importanța feedbackului critic. Ce feedback critic aveți pentru industria blockchain-ului?

În calitate de cercetător și universitar, consider că feedback-ul critic, deși constructiv, este necesar pentru a facilita creșterea. Obiectivul ar trebui să fie îmbunătățirea continuă și consecventă.

Acestea fiind spuse, intrând în această industrie accelerată în care antreprenoriatul, inovația și excelența tehnică sunt atât de apreciate, este ușor să uităm că abia am început.

Personal, aș dori să vă mulțumesc pentru feedback. Îl apreciez cu adevărat, într-adevăr. Acestea fiind spuse, nu sunt de acord cu câteva puncte. Personal vorbind, în calitate de cercetător, nu îmi pasă decât de feedbackul critic. Știu deja la ce mă pricep. https://t.co/rcD9FsDLNJ

– Amrit Kumar (@maqstik) 23 iunie 2019

Deși este dificil să separi speculația prețurilor criptomonedelor de evoluțiile tehnologice semnificative care se fac în spațiu, oamenii trebuie să-și amintească că există mai multe criptomonede decât preț și că există mai multe blockchain decât doar valoarea simbolului unui proiect.

Într-un spațiu inerent volatil, în care criptomonedele sunt tratate în continuare ca un activ speculativ, poate fi frustrant pentru mulți că o mare parte din munca depusă în culise nu este întotdeauna transpusă în mișcările de preț ale unui simbol și înțeleg că . Cu toate acestea, se ia în considerare faptul că există factori macroeconomici mai mari în joc, fie că este vorba de evoluții de reglementare sau chiar de sentimente de reglementare în ansamblu..

Intrarea jucătorilor tradiționali în spațiu poate schimba în mod egal prețurile, așa cum am văzut cu lansarea Calibra de către Facebook și lansarea Asociației Balanță. În cele din urmă, totul se reduce la sentiment.

Dincolo de aceasta, este important să ne amintim că perturbarea este o stradă cu două sensuri. S-ar putea să schimbăm modul în care se fac lucrurile în anumite industrii, dar prin parteneriatul cu liderii tradiționali din aceste verticale, acestea adaugă legitimitate și contribuie la schimbările atitudinale mai largi care au loc la scară largă. În parteneriatul cu companii vechi sau organizații cotate la bursă, acest lucru înseamnă o abordare mai măsurată a modului în care sunt distribuite anunțurile și difuzarea știrilor în tot spațiul.

Ce urmează pentru Zilliqa?

Luna trecută, am anunțat prima noastră incursiune în spațiul de plăți prin parteneriatul nostru cu Xfers, un furnizor de soluții de plăți FinTech. Fiind una dintre cele mai importante platforme de plăți pentru întreprinderile online și utilizatorii finali din Singapore și Indonezia, precum și prima companie neguvernamentală din Singapore care a fost acreditată de Autoritatea Monetară din Singapore ca facilitate de valoare stocată pe scară largă (WA SVF) Suntem încântați să-i susținem în timp ce explorează potențialul tehnologiei de distribuire a registrelor distribuite în următoarea fază a creșterii tranzacțiilor.

Dincolo de aceasta, avem câteva anunțuri interesante în curs pentru această lună, așa că urmăriți acest spațiu!

Pe plan tehnic, avem o foaie de parcurs tehnologică pentru următoarele 8-12 luni, lucrând la îmbunătățirea infrastructurii pe care am construit-o deja prin adăugarea de noi funcții. De asemenea, vom lucra foarte mult pe lanțurile de instrumente și vom face dezvoltarea dapp pe Zilliqa cât mai ușoară posibil.

Mulțumesc, Amrit, pentru timpul și perspicacitatea ta!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map